Ποσώς με ενδιαφέρει αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει, σήμερα, (από) τους πλέον σκληροπυρηνικούς οπαδούς-χούλιγκαν στο Νησί, τους «Men in Black».
Όπως και στους «Bushwackers» της Μίλγουολ (οι χειρότεροι Βρετανοί χούλιγκαν τη δεκαετία του ’80), στους «Muckers» της Μπλάκπουλ, στα μέλη του «Inter-City Firm» της Γουέστ Χαμ (που ενέπνευσαν το σκηνοθέτη της ταινίας The Firm, με πρωταγωνιστή τον Γκάρι Όλντμαν) και στα αντίστοιχα του «Inter-City Robins» της Μπρίστολ Σίτι και του «Soul Crew» της Κάρντιφ (250 από τα οποίους πρωταγωνίστησαν στο «Football Factory»…!), έτσι και στα – περισσότερα – μέλη των «Men in Black» (σ’ αυτά που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους…) έχει απαγορευτεί η είσοδος στα αγγλικά γήπεδα.
Γράφει ο Νίκος Ράλλης
Από τις 29 Μαΐου 1985, όταν η τραγωδία του «Χέιζελ» έκοψε το «νήμα της ζωής» σε 39 ανθρώπους και στιγμάτισε για πάντα το ποδόσφαιρο της Αγγλίας και την ιστορία της Λίβερπουλ (και της Γιουβέντους, φυσικά), οι άμεμπτοι Άγγλοι άλλαξαν ριζικά τη φιλοσοφία τους, όσον αφορά το πιο διαφημισμένο προϊόν τους… Ο αποκλεισμός των αγγλικών συλλόγων από τα ευρωπαϊκά κύπελλα αποτέλεσε «πληγή» στον εγωισμό, τον εγωκεντρισμό και την αξιοπρέπεια τους…
Τότε, η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε το «φακέλωμα» όλων των Άγγλων χούλιγκανς, συμβάλλοντας στην αποφυγή των επεισοδίων, μέσα στα γήπεδα (και όχι έξω απ’ αυτά…). Πριν από μερικά χρόνια, μιλώντας με έναν άνθρωπο που έζησε στην Αγγλία την εποχή που η «Σιδηρά Κυρία» μεσουρανούσε, μου είχε πει το εξής… συγκλονιστικό: «Οι Αρχές έβλεπαν σε βίντεο τους χούλιγκανς που δημιουργούσαν προβλήματα μέσα στα γήπεδα… Την επόμενη μέρα, όχι τη μεθεπόμενη, έμπαιναν στα σπίτια τους και τους τράβαγαν από τα κρεβάτια τους, μαζί με τα σεντόνια. Φυσικά, δε ξαναέβλεπαν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα…!» Μύθος ή πραγματικότητα, το θέμα είναι ότι αυτή η σκληρή στάση είχε αποτελέσματα… εν μέρει, μέχρι σήμερα. Η «βιτρίνα» προφυλάχθηκε, όχι όμως και τα «εκθέματα»… Εντός αγωνιστικών χώρων η απόλυτη ηρεμία, εκτός αυτών, το απόλυτο μπάχαλο, χάος!
Με αφορμή το θρίαμβο της Λίβερπουλ το Σάββατο κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τέθηκε (και πάλι) το ζήτημα των πιο «ωραίων» φιλάθλων, ανάμεσα στις δύο ομάδες… Και τη θέση μου, μέχρι να αλλάξουν τα δεδομένα (και όταν γίνει αυτό, πρώτος θα το πω) δεν την αλλάζω. Παρόλη την ανομβρία τίτλων – που δε βλέπω πως μπορεί να σταματήσει… σύντομα - η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στο Άνφιλντ, ακόμα και στα πάμπολλα στραβοπατήματα των τελευταίων ετών, δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο γήπεδο στο Νησί, ακόμα και στην Ευρώπη.
Σε πρόσφατη έρευνα του BBC και δημοσκόπηση που έγινε, Λίβερπουλ, Λιντς και Νιουκάστλ (κι όμως!) θεωρείται ότι δημιουργούν την πιο «ζεστή» και εκπληκτική ατμόσφαιρα στην Αγγλία, ακόμα και στις πίκρες… που είναι πολλές.
Όσον αφορά το «Ολντ Τράφορντ», το «Θέατρο των Ονείρων», οι Άγγλοι συνάδελφοι το αντιμετωπίζουν… ακριβώς έτσι. Ως θέατρο… Η απόλυτη σιγή, με χειροκροτήματα και γέλια, μόνο, σε κάθε γκολ. Συγκεκριμένα, (επειδή αυτοί όρισαν τον όρο «γραφικότητα» και μετά ακολουθήσαμε οι υπόλοιποι…) αναφέρονται στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ ως ποδοσφαιρική… Ντίσνεϊλαντ, καυτηριάζοντας, μάλιστα, τα πανάκριβα και δυσεύρετα εισιτήρια.
Εξάλλου, όλοι θυμόμαστε την αντίδραση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον πριν, περίπου, δύο χρόνια… «Η ατμόσφαιρα στο Ολντ Τράφορντ έμοιαζε με κηδεία», έλεγε για την ησυχία που υπήρχε στο Ολντ Τράφορντ κατά τη διάρκεια ενός ματς με την Μπέρμιγχαμ. «Θέλουμε τους οπαδούς μας να μας υποστηρίζουν, όταν δεν παίζουμε και τόσο καλά», είχε συμπληρώσει… Την αρχή βέβαια την είχε κάνει η «σημαία» της ομάδας, Ρόι Κιν, το 2000. Μετά από έναν αγώνα των «κόκκινων διάβολων» με τη Ντιναμό Κιέβου για το Champions League, είχε πει: «Οι οπαδοί μας στο Ολντ Τράφορντ έρχονται για ποτό και σάντουιτς με γαρίδες, χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Μερικοί από αυτούς δεν μπορούν να προφέρουν καν τη λέξη ποδόσφαιρο», είχε πει ο 39χρονος, πλέον, τεχνικός της Ίπσουιτς…».
Πέρα από τη μεγάλη της ιστορία, η Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή υστερεί σε πολλούς (αν όχι όλους) τους τομείς από τη Γιουνάιτεντ, ακόμα και την Τσέλσι ή την Άρσεναλ… Δεν υστερεί όμως, με τίποτα, στην ατμόσφαιρα εντός του αγωνιστικού χώρου. Η επιγραφή «This is Anfield», σε συνδυασμό με τη… μαντεμένια φανέλα – που είχε πει πέρυσι ο Γιώργος Γεωργίου σε μία από τις εκπομπές του… - ακολουθεί τους οπαδούς των κόκκινων όπου κι αν πάνε. Το αν έξω από τους αγωνιστικούς χώρους οι συμμορίες των δύο ομάδων πλακώνονται και νικητές είναι οι «Men in Black» δε με αφορά. Τη μάχη της εξέδρας την κερδίζει το Kop και το «You'll Never Walk Alone»…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.