Gossip

«Τρομοκράτης» ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι

Το όνομά του είναι Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan. Είναι σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γιος του Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι. Όταν ανέλαβε την St. Mark's (West Gorton), όπως ονομαζόταν η Σίτι κατά την ίδρυσή της το 1880, κανένας δε φανταζόταν, ότι θα έφτανε στο σημείο να «τρομοκρατεί» όλη την Ευρώπη.

Το όνομά του είναι Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan. Είναι σεΐχης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γιος του Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών της Μάντσεστερ Σίτι. Όταν ανέλαβε την St. Mark's (West Gorton), όπως ονομαζόταν η Σίτι κατά την ίδρυσή της το 1880, κανένας δε φανταζόταν, ότι θα έφτανε στο σημείο να «τρομοκρατεί» όλη την Ευρώπη.

Η εμφάνιση του πάμπλουτου σεΐχη από το Άμπου Ντάμπι τάραξε από νωρίς τα νερά στην Αγγλία. Η πρώτη «βόμβα» που έσκασε ήταν μεγατόνων. Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου της σεζόν 2008/2009, οι «πολίτες» απέκτησαν τον Βραζιλιάνο σταρ Ρομπίνιο, από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αντί του ποσού των 32.5 εκατομμυρίων λιρών (37.1 εκατ. ευρώ), ποσό - ρεκόρ για μεταγραφή παίκτη στην Αγγλία. Την επιτυχία αυτή μεγέθυνε ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι τον διεθνή εξτρέμ ήθελε και η Τσέλσι, του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος μέχρι τότε είχε επικρατήσει στις μεταγραφές σε όλο το Νησί.

Οι «βομβιστικές» ενέργειες του Mansour Al Nahyan είχαν μόλις αρχίσει. Τη φετινή, καλοκαιρινή, μεταγραφική περίοδο, το ρόστερ του Μαρκ Χιουζ εμπλουτίστηκε με μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές, που υπήρχαν στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο μέσος Γκάρεθ Μπάρι ήρθε από την Άστον Βίλα αντί 12 εκατομμυρίων λιρών (13.7 εκατ. ευρώ), ο Παραγουανός φορ Ρόκε Σάντα Κρουζ «μετακόμισε» στο "City of Manchester" με την Μπλάκμπερν να αποζημιώνεται με 17.5 εκατομμύρια λίρες (20 εκατ. ευρώ) και ο Τζολέον Λέσκοτ άφησε την Έβερτον, μετά από 113 συμμετοχές με τη φανέλα της, πλουσιότερη όμως κατά 23 εκατομμυρία λίρες (26.3 εκατ ευρώ).

Τα μεγάλα «χτυπήματα» δε μπορούσαν παρά να γίνουν σε μεγάλους «εχθρούς». Ο Κάρλος Τέβεζ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής από το 1999 που μεταγράφηκε από τη μία ομάδα του Μάντσεστερ στην άλλη. Ο Αργεντινός φορ άφησε τη Γιουνάιτεντ του Άλεξ Φέργκιουσον, για να πάει στη Σίτι του Χιουζ, κάτι που προκάλεσε αίσθηση, όχι μόνο στην Premier League, αλλά και στον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό κόσμο.

Το μεγαλύτερο «πλήγμα» πάντως το δέχθηκε ένας Γάλλος. Ο Αρσέν Βενγκέρ έχασε δύο από τα ισχυρότερα «κανόνια» του, αφού οι Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Κόλο Τουρέ άφησαν την Άρσεναλ για χάρη του πιο δημοφιλούς προορισμού σε όλη την Αγγλία, το φετινό καλοκαίρι. Αν και ο Αλσατός τεχνικός φημίζεται πως αντικαθιστά τους «μεγάλους» παίκτες που πουλάει, εντούτοις η απώλεια της επιθετικής του «αιχμής» και της «κολόνας» της άμυνας του, σε βάθος χρόνου θα αφήσουν τα σημάδια τους στους «κανονιέρηδες».

Το «μπαμ» όλων των εποχών στήθηκε, αλλά δεν εξετελέσθη. Ο σεΐχης Mansour ήταν ακόμα ανικανοποίητος, ήθελε το κάτι παραπάνω, ήθελε η «οργάνωσή» του ( η Μάντσεστερ Σίτι) να γραφτεί στην ιστορία μια και καλή. Το μεγαλύτερο deal στα χρονικά του ποδοσφαίρου πήγε να γίνει όταν στο στόχαστρο των «πολιτών» μπήκε ο Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ της τρεμπλούχου Μπαρτσελόνα αποτελεί τον διακαή πόθο του μεγιστάνα από το Άμπου Ντάμπι. Η τιμή του αστρονομική, όμως τα λεφτά δε μετράνε σε αυτήν την περίπτωση, αλλά η επθυμία. Η πρόταση, όπως ανέφεραν αγγλικά και ισπανικά ΜΜΕ, έγινε κάπου, κάπως, κάποτε, στα μέσα Αυγούστου όμως η απάντηση ήταν αρνητική. Η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» δε ήθελε να αποχωριστεί τον ηγέτη της για κανένα χρηματικό αντίτιμο, όμως τον τελευταίο λόγο είχε ο παίκτης, αφού εάν καλυπτόταν η ρήτρα του, οι Καταλανοί ήταν υποχρεωμένοι να δεχθούν την πρόταση του αγγλικού συλλόγου. Ο 22χρονος εξτρέμ τελικά αρνήθηκε, όμως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί. Ο πρόεδρος της ισπανικής ομάδας, Ζοάν Λαπόρτα και ο εκτελεστικός διευθυντής τους, Τσίκι Μπεγκιριτσάιν έχουν ήδη προσφέρει στον Μέσι νέο συμβόλαιο με έναν επιπλέον όρο. Ο όρος «Μάντσεστερ Σίτι» όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά είναι μία ρήτρα άνευ προηγουμένου, ένας χρηματικός όρος αποδεύσμεσης τόσο υψηλός που θα σβήνει κάθε σκέψη για απόκτηση του ποδοσφαιριστή τους από άλλη ομάδα, με στόχο να αποτρέψουν τη Σίτι να κινηθεί ξανά γι' αυτόν στο μέλλον.

Ο όρος «Μάντσεστερ Σίτι» δημιουργεί μια νέα εποχή στο παγκόμσιο ποδόσφαιρο, μια εποχή όπου οι «δυνατοί» θα φοβούνται του οικονομικά ισχυρούς. Η δυναστεία των Σοβιετικών επενδυτών (Αμπράμοβιτς, Ουσμάνοφ κ.α.) δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όμως η αντίστοιχη των Αράβων αναμένεται να είναι καταιγιστική. Αν σε μία μόνο μεταγραφική περίοδο η Σίτι ξόδεψε πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες (114.4 εκατ ευρώ) για παίκτες, ποιος μπορεί να εγγυθεί ότι δε θα ξοδέψει 200 ή 300 εκατομμύρια στις επόμενες, πόσω μάλλον αν βγει στο champions' league ή κατακτήσει το πρωτάθλημα Αγγλίας; Ναι και η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε πολλά χρήματα, αλλά έχει να το κάνει αρκετά χρόνια και μάλλον θα αργήσει να το ξανακάνει, ειδικά αν η χρονιά της είναι αποτυχημένη.

Η «τρομοκρατία» των «μεγάλων» ξεκίνησε από το Μάντσεστερ και όχι με αφετηρία τη Γιουνάιτεντ, αλλά τη Σίτι. Μια επιτυχία και μια καθιέρωση της ομάδας του Mansour είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι θα έχει μιμητές, θα έχει ακολούθους. Η οικονομική κρίση δε μπορεί να επηρρεάσει τα πετροδολλάρια των σεΐχηδων, ούτε τον πλούτο που κληρονομούν από τις βαθύπλουτες οικογένειές τους. Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Μπάγερν Μονάχου, η Ίντερ και κάθε ομάδα με all star παίκτες κινδυνεύουν. Το σκηνικό του ποδοσφαίρου αλλάζει και το νέο «λουκ» επιτάσσει κελεμπία και σαρίκι.

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x