Gossip

Όταν η εξέδρα …ζωγραφίζει

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το γεγονός, πως -από τη μία φίλαθλοι και οπαδοί στην εξέδρα αδυνατούν αρκετές φορές να περιγράψουν με λόγια τα, οποιουδήποτε είδους, συναισθήματά τους (η ρίμα στο σύνθημα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…) -αλλά και από την άλλη, ότι πάντα θα βρεθεί, με την οποιαδήποτε μορφή, ο… αστειάτορας που θα τους προκαλέσει- δεν είναι περίεργο που κάποιες από τις… ζωγραφιές τους, τα πανό, έχουν «γράψει ιστορία» στα ελληνικά γήπεδα.

Πόσες και πόσες δεν είναι οι φορές, που βρέθηκες στη θέση να θέλεις να περιγράψεις κάτι τόσο πιστά και αναλυτικά, που να μη μπορείς να βρεις τις κατάλληλες λέξεις... Επίσης, πόσες (ελάχιστες) από αυτές τις φορές, δε βρέθηκε ο κλασικός ευφυής… αστειάτορας, που θεώρησε ξεκαρδιστικό να σε παροτρύνει -με τουπέ Κριστιάνο Ρονάλντο- «αν δε μπορείς να το πεις, ζωγράφισε το…»

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, το γεγονός, πως -από τη μία φίλαθλοι και οπαδοί στην εξέδρα αδυνατούν αρκετές φορές να περιγράψουν με λόγια τα, οποιουδήποτε είδους, συναισθήματά τους (η ρίμα στο σύνθημα δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση…) -αλλά και από την άλλη, ότι πάντα θα βρεθεί, με την οποιαδήποτε μορφή, ο… αστειάτορας που θα τους προκαλέσει- δεν είναι περίεργο που κάποιες από τις… ζωγραφιές τους, τα πανό, έχουν «γράψει ιστορία» στα ελληνικά γήπεδα.

Οι… καλλιτέχνες της εξέδρας, λοιπόν, το θέμα -διότι, όπως και να το κάνουμε, το να πάρεις μερικές μπογιές, ένα πινέλο και ένα πανί και να τα μετατρέψεις σε ένα εμπνευσμένο, έξυπνο και εύστοχο μήνυμα, είναι τέχνη. Μια μικρή αναφορά και κάποιες φωτογραφίες χαρακτηριστικών… έργων τους, αποτελούν τον ελάχιστο φόρο τιμής που θα μπορούσε να αποτείνει κανείς στους Έλληνες… δημιουργούς.

Στην πρώτη κατηγορία, λοιπόν, των πανό-μνημείων που… λάμπρυναν τα κάγκελα των ελληνικών γηπέδων, εντάσσονται εκείνα που αφορούν την αυθόρμητη διατύπωση συναισθημάτων. Στόχος των συγκεκριμένων δημιουργημάτων δεν είναι άλλος από τη… βαρβάτη δήλωση της πίστης στην ομάδα -στοιχείο που συναντάται σε αρκετές και διαφορετικές εκδοχές. Πλέον χαρακτηριστική από αυτές, το θρυλικό πανό που δεσπόζει πάντα στη θύρα 4 της Τούμπας, με το σαφές και… ανεπίδεκτο αντίρρησης «ΝΑΙ ΡΕ, ΠΑΟΚ!!!».

Επίσης, υπάρχει η εκδοχή της… υπόσχεσης. Όπως αυτή που έδιναν οι φίλοι της Παναχαϊκής, με το… δεσμευτικό «Πανάχα, πάντα θα γαυγίζουμε για σένα…» Ποιος μπορεί, όμως, να ξεχάσει και τα συγκινητικά μηνύματα σε πανό, των φίλων του Παναιτωλικού και του ΟΦΗ, που ούτε την… υγειά τους δε βάζουν πάνω από τις ομάδες τους. Έτσι, οι Αγρινιώτες έκαναν την επίκαιρη σύνδεση «Γρίπη - Ιός - Παναιτωλικός», ενώ οι «ομιλίτες» φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν ούτε από… μάστιγες, δηλώνοντας «ΟΦΗ μέχρι AIDS…»

Ταπεινή υπόκλιση, κλείνοντας την κατηγορία, στους οπαδούς της Προοδευτικής. Το κρεμασμένο -στην τελείως άδεια από φιλάθλους εξέδρα- πανό, με το μήνυμα «Ο λαός της ΠΡΟΟ είναι εδώ» αποτελεί από μόνο του λόγο δακρύων συγκίνησης…

Εκτός, όμως, από την… έμπνευση, αρκεί σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα- μια απλή, αυθόρμητη έκφραση συναισθημάτων, μέσα από ένα πανό, για να το κάνει ξεχωριστό. Έτσι, παλιότερα, στο γήπεδο του Πανηλειακού υπήρχε το πανό που… έβαζε «φτερά» στα πόδια των παικτών της ομάδας, θυμίζοντας τους πως «Πανηλειακέ, η Κουτσοχέρα είναι μαζί σου». Στο γήπεδο του Πανσερραϊκού, δε, ακόμα προσπαθούμε όλοι από πέρυσι, να καταλάβουμε, τι ακριβώς έχει συμβεί στον κύριο, που θεωρούσε σκόπιμο να μας πληροφορεί στα ματς της ομάδας ότι «σαψαλώθηκε με τον Πανσερραϊκό».

Πέρα, όμως, από τα μηνύματα συμπαράστασης, τα πανό είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος τόπος, για να φιλοξενήσει και μηνύματα οργής και εναντίωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας -ειρωνικής- τέτοιας αποδοκιμασίας, το πανό των οπαδών της ΑΕΚ, μετά τη συνεργασία του Ντέμη Νικολαΐδη με την Αστυνομία, για συλλήψεις όσων από αυτούς κάνουν επεισόδια. Σ’ αυτό, λοιπόν, υπήρχε μια φωτογραφική μηχανή και το σαφές μήνυμα: «Τράβα κι άλλο, θα τ’ αντέξω…»

Κλείνοντας, τώρα -και αφού επιδιώχθηκε (με… πόνο ψυχής) να μη συμπεριληφθούν πανό με εμπρηστικά μηνύματα οπαδών προς άλλους οπαδούς- υπάρχει, ένα, ωστόσο, το οποίο παραείναι καλό για να μείνει απέξω. Πρόκειται για ένα πανό των οπαδών του Ιωνικού, που στόχο είχε να «πικάρει» τους αντίστοιχους της «αιώνιας αντιπάλου» Προοδευτικής. Σε αυτό, λοιπόν, απεικονίζεται ένας κόκκορας -που φοράει κασκόλ του Ιωνικού- ο οποίος, κυνηγώντας μια κότα -που φοράει κασκόλ της Προοδευτικής- της λέει -με «συννεφάκι» από πάνω- όλο νόημα: «Έλα για… κοκό…»

Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x