Παλαιότερες

Παίκτες για όλα τα γούστα

SportDay

Oι μεταγραφές έχουν ξεκινήσει. Ο πρωταθλητής Ευρώπης και νταμπλούχος Ελλάδας Παναθηναϊκός έχει κάνει ήδη τις πρώτες κινήσεις του. Οι προσθήκες του Μιλένκο Τέπιτς και του Νικ Καλάθη είναι μεταγραφές που δεν ξεσηκώνουν τον κόσμο, αλλά, όπως μας έχει δείξει το «πράσινο» παρελθόν, είναι ικανές να στέλνουν στα ουράνια τους φίλους της ομάδας κάθε τέλος σεζόν.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του πρέπει πρώτα να ξεμπερδέψει από τα σοβαρά θέματα του Μπουρούση και του Πρίντεζη τα οποία έχει να τακτοποιήσει, ώστε να έχει το μυαλό του καθαρό για τον σχεδιασμό της ομάδας και για το πώς πρέπει να κινηθεί από κει και πέρα.

Περισσότερο, πάντως, ο Ολυμπιακός και λιγότερο ο Παναθηναϊκός θα κινηθούν δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι. Οι «πράσινοι» δεν χρειάζονται πολλά πράγματα στο σχεδόν έτοιμο ρόστερ τους, κάτι που δεν ισχύει για τους «ερυθρόλευκους», ειδικά μάλιστα αν μετρήσουν απώλειες στο κυνήγι της παραμονής των Μπουρούση, Πρίντεζη. Η αγορά, πάντως, είναι και φέτος πλούσια και ειδικά αυτή του ΝΒΑ, η οποία συγκινεί περισσότερο τους φιλάθλους κάθε ευρωπαϊκής ομάδας.

Οι φρι έιτζεντ του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου είναι όλων των γούστων και άλλωστε για τον Ολυμπιακού έχουν αναφερθεί ήδη κάποια ονόματα. Αυτό του Αντονι Πάρκερ, ο οποίος μένει ελεύθερος από τους Τορόντο Ράπτορς, μοιάζει πιο εφικτό. Αντίθετα, η περίπτωση του Μπεν Γκόρντον, ο οποίος «μάγεψε» με τους Σικάγο Μπουλς, είναι πολύ μακρινή. Δεν είναι δα και το πιο εύκολο πράγμα να φέρεις στην Ευρώπη έναν παίκτη του οποίου οι μέσοι όροι είναι πάνω από 20 πόντους. Και στην ηλικία, μάλιστα, των 26 ετών. Την προηγούμενη δεκαετία έγιναν ανάλογες μεταγραφές από τις ΗΠΑ και προς την Ελλάδα. Μόνο που αφορούσαν παίκτες που ήταν προς το κλείσιμο της καριέρας τους και σε περασμένη ηλικία. Οπως ο Ντομινίκ Ουίλκινς, ο Εντι Τζόνσον, ο Μπάιρον Σκοτ, ο Εξέβιερ ΜακΝτάνιελ και ο Ρολάντο Μπλάκμαν.

Ο Γκόρντον, όμως, είναι πολύ νεότερος και θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο θαύμα για να μπορέσει ο Ολυμπιακός να τον ντύσει στα ερυθρόλευκα. Από κει και πέρα –και μιλώντας πάντα για τη θέση «2» όπου λογικά θα ψάξει για Αμερικάνο η ομάδα του Πειραιά (παίρνουμε σχεδόν ως δεδομένο ότι μένει ο Τσίλντρες)– το μεγάλο «μπαμ» γίνεται σαφώς με τον Αλεν Αϊβερσον.

Πρόκειται για ένα σταρ του ΝΒΑ, έναν ιδιότροπο παίκτη, αλλά με πολλά προσόντα, που οπωσδήποτε ο ερχομός του στην Ελλάδα θα σήμαινε αυτομάτως «εξαφάνιση» των εισιτηρίων διαρκείας. Μάλλον το... Καραϊσκάκη παρά το ΣΕΦ θα είναι το ιδανικό για τον Ολυμπιακό στην περίπτωση που αποκτήσει τον «Ανσερ». Λένε και δεν έχουν άδικο ότι τέτοιοι παίκτες δεν έρχονται, πλην όμως είναι κι άγνωστο αν ο σπουδαίος παίκτης θα βρει τα χρήματα που θέλει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Ο Αϊβερσον έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των Μπομπκατς, ομάδα στην οποία προπονητής είναι ο γνώριμός του Λάρι Μπράουν.

Από κει και πέρα, τεράστια «βόμβα» αποτελεί και ο Τζέισον Κιντ. Πολύ μεγάλο όνομα κι αυτός, μόνο που είναι «καθαρό» πλέι μέικερ, θέση την οποία ο Ολυμπιακός –και εννοείται και ο Παναθηναϊκός– δεν θέλει να την καλύψει με Αμερικανό. Αλλωστε ο Παναθηναϊκός έχει ήδη δύο Αμερικανούς καθώς και πλήρη περιφέρεια.

Στα 36 του ο Κιντ παραμένει εγγύηση για τη θέση «1», παράλληλα, όμως, η αγοραστική αξία του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού δεν είναι πια η ίδια. Από την άλλη, βέβαια, έχοντας παίξει τόσα χρόνια στο ΝΒΑ και έχοντας βγάλει του κόσμου τα χρήματα, είναι άγνωστο και αμφίβολο αν θα έπαιρνε απόφαση να μετακομίσει στην Ευρώπη στην περίπτωση που του προέκυπτε μια πολύ μεγάλη πρόταση.

Ο Ρον Αρτέστ επίσης αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες ως στόχος τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού. Στον Ολυμπιακό, αν μείνει ο Τσίλντρες, που το πιο πιθανό είναι αυτό, δεν χωράει, μια και πάνω-κάτω παίζουν στην ίδια θέση.

Στον Παναθηναϊκό μάλλον δεν είναι το στυλ που θέλει ο Ομπράντοβιτς. Ολα αυτά, βέβαια, πάντα στην περίπτωση που ο 30χρονος άσος έπαιρνε την απόφαση να εγκαταλείψει τη σπουδαία καριέρα που έχει στο ΝΒΑ για να έρθει στην Ευρώπη, αυτή τη φορά για να παίξει μπάσκετ και όχι για να συμμετάσχει σε... μουσική εκδήλωση.

Στο μέτωπο των παικτών που μένουν ελεύθεροι από το ΝΒΑ είναι και κοινοτικοί παίκτες, που μάλιστα φαίνεται να μην έχουν πολλά... ψωμιά στις ΗΠΑ. Ο Ράσο Νεστέροβιτς είναι από τους πλέον γνωστούς μας. Πριν από πολλά χρόνια είχε έρθει στον ΠΑΟΚ, δεν έπαιξε ποτέ στο πρωτάθλημα, αλλά πήρε ελληνικό διαβατήριο και με το επίθετο Μακρής έκανε καριέρα στη Βίρτους Μπολόνια.

Ακολούθως πήρε τον δρόμο για το ΝΒΑ, όπου διέγραψε συμπαθητική πορεία. Δεν αποκλείεται, για να μην πούμε ότι είναι πιθανό, να ήρθε η ώρα του... επαναπατρισμού. Για τις ελληνικές ομάδες, μάλιστα, έχει το προσόν του ελληνικού διαβατηρίου.

Ο Ζάζα Πατσούλια από την άλλη δεν έχει τέτοιο πλεονέκτημα, αλλά είναι πιο ενεργός από τον Νεστέροβιτς. Υπήρξε μάλιστα και συμπαίκτης του Τζος Τσίλντρες στους Χοκς. Εχει μάθει το μπάσκετ στην Τουρκία και την Ούλκερ και αν του προκύψει κάποια καλή ευρωπαϊκή πρόταση, δεν αποκλείεται να το σκεφθεί.

Αυτά είναι μερικά ονόματα που μπορεί να προκύψουν στον δρόμο μας. Για όνειρα... πραγματικά ή μη δεν έχετε παρά να βάλετε στο google τον όρο ΝΒΑ free agents 2009 και θα δείτε πολλές περισσότερες περιπτώσεις. Είναι, άλλωστε, παραδεκτό από όλους ότι εδώ στην Ελλάδα (και όχι μόνο) μας αρέσουν πολύ η μεταγραφολογία και τα σενάρια.

Τα δεδομένα για Γιασικεβίτσιους και Μπουρούση

«Θα μείνει ο Σάρας στον Παναθηναϊκό;», είναι το ερώτημα που βγαίνει τις τελευταίες μέρες από το στόμα των περισσοτέρων φιλάθλων του «τριφυλλιού». Από την πλευρά τους εκείνοι του Ολυμπιακού αναρωτιούνται γιατί δεν υπέγραψε ήδη ο Μπουρούσης και αν υπάρχει περίπτωση να φύγει. Και στις δύο πλευρές κοινός είναι ο «φόβος» μήπως ο αγαπημένος τους παίκτης πάει στο αντίπαλον δέος. Αυτό είναι κάτι που θα φανεί, αν και μοιάζει τρομερά δύσκολο.

Εκείνο που είναι προφανές κατ' αρχάς στην περίπτωση του Γιασικεβίτσιους είναι ότι ο Παναθηναϊκός τον θέλει για ένα χρόνο και βλέπουμε. Ο Σάρας, έστω και αν πολλοί είναι εκείνοι που κυρίως πέρυσι έλεγαν ότι δεν «κολλάει» στην υπόλοιπη ομάδα, είναι μοναδική περίπτωση. Διαθέτει προσωπικότητα την οποία ελάχιστοι παίκτες έχουν. Ενα δεκάλεπτο του αρκεί για να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του. Σε καμία περίπτωση ο Τέπιτς δεν είναι τέτοιος παίκτης και δύσκολα θα εξελιχθεί σε τέτοιον. Από την άλλη, όμως, ο Γιασικεβίτσιους είναι 33 στα 34.

Θέλει διετές συμβόλαιο, αλλά, όπως φαίνεται, ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να «εγκλωβιστεί» σε μια τέτοια κατάσταση. Και η μία και η άλλη πλευρά έχουν τα δίκια τους. Το διετές που θα υπογράψει ο Σάρας είτε στον ΠΑΟ είτε σε άλλη ομάδα θα είναι το τελευταίο της καριέρας του. Θέλει, δηλαδή, να παίξει άλλα δύο χρόνια και να τερματίσει τη λαμπρή πορεία του. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός θέλει να πάρει τα «ζουμιά» του Λιθουανού για έναν ακόμα χρόνο και μετά «βλέποντας και κάνοντας».

Οχι αδικαιολόγητα, μια και κάποια στιγμή πρέπει να βγουν μπροστά οι φερέλπιδες Τέπιτς και Καλάθης, πάνω στους οποίους ποντάρει πολλά. Η περίπτωση Ολυμπιακού και Μπουρούση είναι διαφορετική. Αν οι Αγγελόπουλοι είχαν τα μυαλά, ακόμα και τα περσινά, τότε ο 26χρονος παίκτης θα είχε ήδη υπογράψει και θα έκανε ξέγνοιαστος τις διακοπές του. Οι «ερυθρόλευκοι», όμως, πλέον δεν κάνουν οικονομία ακριβώς, αλλά ζυγίζουν διαφορετικά τα πράγματα. Βλέπουν ότι στον μπασκετικό χάρτη δεν υπάρχει πρώτα απ' όλα η πλούσια Ρωσία και απολύτως δικαιολογημένα δεν πετάνε τα χρήματά τους.

Στην περίπτωση Μπουρούση κάθε άλλο παρά για πεταμένα χρήματα μιλάμε. Είναι σούπερ παίκτης, διαρκώς βελτιώνεται, έχει την αγάπη του κόσμου του Ολυμπιακού και, το κυριότερο, είναι Ελληνας. Από τη μεριά του ο Μπουρούσης είναι επίσης δικαιολογημένος που ζητάει όσα χρήματα ζητάει. Εκτός των άλλων, βλέπει άλλους παίκτες που δεν αξίζουν όσο αυτός να παίρνουν χρήματα που «δεν πρέπει». Γιατί να μην πληρωθεί κι αυτός καλά; Συν τοις άλλοις, έχει και την πρόταση των Σαν Αντόνιο Σπερς.

Στην Ευρώπη θα είναι δύσκολο να βρει τα χρήματα που θέλει -και εν τέλει εκτιμούμε ότι πάνω-κάτω θα του δώσει ο Ολυμπιακός- αλλά και να τα βρει, θα είναι ελάχιστα παραπάνω. Γιατί να αλλάξει χώρα και ομάδα; Εκτός αν πεταχτεί σαν Φαντομάς ο Παναθηναϊκός και κάνει κίνηση! Σε λίγες μέρες θα έχουμε απαντήσεις στα δύο μεγάλα αυτά κεφάλαια, με τα μέχρι τώρα δεδομένα να δείχνουν τον Σάρας να απομακρύνεται από το ΟΑΚΑ και τον Μπουρούση να ανανεώνει την παραμονή του στο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x